Szybkie ciasto z budyniem

Wczoraj na swój Instagram wrzuciłam zdjęcie ciasta z budyniem, jakie udało się upiec, gdy mój maluszek spał. W związku z tym, że licznie domagaliście się przepisu, oto on.
Smakuje wyśmienicie i nadaje się na każdą imprezę, albo zwykły podwieczorek po obiedzie. Jest na prawdę szybkie i bardzo proste. Myślę, że takiego ciasta na pewno nie zepsujesz ;)



Składniki:

-  4 jajka

- 1 kostka margaryny

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 opakowanie proszku do pieczenia

- opcjonalnie 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 0,8 litr mleka ( do zrobienia budyniu)

- opcjonalnie 3 łyżki ciemnego kakao


Sposób przyrządzenia:

Według przepisu z tyłu opakowania zrób budyń, jednak dodaj troszkę mniej mleka, aby wyszedł gęstszy. Ja zamiast 0,5 litra mleka dałam 0,4 litra. Można dodać łyżeczkę cukru do budyniu. Pozostaw przygotowany budyń na razie w garku.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Miksować, aż powstanie gładka masa. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj lekko olejem albo posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Przygotowaną  połowę masy wylej do blaszki. Radzę wylać jednak troszkę mniej niż połowę, bo później będzie nam ta masa potrzebna. Na masę w blaszce wylać budyń. Do pozostałej części masy dodać 3 łyżki ciemnego kakao. Tak powstałą mieszankę wylać do blaszki na budyń.
Ja stworzyłam na górze mieszankę mas jasnej i ciemnej, czyli najpierw na budyń wylałam troszkę masy i dopiero później do tego co zostało dodałam kakao. Jednak możecie zrobić według uznania, a kto nie lubi ciemnego ciasta, może w ogóle nie dodawać kakao do masy.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec ciasto ok 40 minut.
Smacznego ;)

P.S. Jeśli lubicie możecie na wierzch polać ciasto lukrem.
Ciasto na następny dzień smakuje jeszcze lepiej!






Copyright © 2016 Kasia Koniakowska Blog , Blogger