Co na obiad - pyszne śledzie w śmietanie

Dawno nie pojawił się jakiś wpis kulinarny. Zazwyczaj pisałam o ciastach, ale tym razem pierwszy raz postanowiłam opisać przepis na śledzie w śmietanie. Ten smak chodził za mną już jakiś czas, a w związku z tym, że nadarzyła się promocja, postanowiłam poeksperymentować. Zaczerpnęłam wiedzy u mojej teściowej i oto smakowity przepis. 

śledź-przepis



śledź-z-ziemniakami

Śledzia w śmietanie można jeść na śniadanie lub kolację z chlebem. Jednak w związku z tym, że wyszło mi go na prawdę dużo, wykorzystałam go również na obiad podając z ziemniakami. W dzieciństwie pamiętam takie posiłki, gdy troszkę było krucho z kasą, ale myślę, że tak dla odmiany warto zjeść coś innego na obiad. Tym bardziej, że na co dzień je się mało ryb. 

Przepis na śledzia w śmietanie

z ogórkiem i koperkiem

Składniki:

- płaty śledzia w zalewie solonej ( ja kupiłam taki w dużym kubku ok. 600 g śledzia),
- śmietana 12% po 400 g - 2 szt.
- 4 duże cebule
- ogórki kiszone lub konserwowe ok. 500 g ( ja zużyłam prawie całe opakowanie, bo lubię ich dużo)
- 1 jabłko
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- łyżka majonezu ( opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wyciągnąć śledzie z zalewy i wypłukać je w bieżącej, zimnej wodzie kilka razy. Później namoczyć śledzie w zimnej wodzie i pozostawić na ok. 2-3 godziny. W tym czasie możemy pokroić bardzo drobno w kostkę cebulę. Na tarce zetrzeć ogórki i obrane wcześniej jabłko. Wypłukane w wodzie śledzie kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z ogórkami, jabłkiem, cebulą i śmietaną. Dodajemy starty czosnek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, następnie wrzucamy posiekany drobno koperek oraz łyżkę majonezu. Wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby przegryzły się smaki ze sobą. Tak gotowe śledzie w śmietanie można jeść z chlebem, albo podać na obiad z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego ;)

jak-zrobić-dobrego-śledzia

śledź-w-śmietanie-na-święta

Copyright © 2016 Kasia Koniakowska Blog , Blogger